90–60–90: мит или идеал? Коя фигура днес се смята за идеална

Социалните вкусове от век на век диктуват разнообразни норми и правила. За женска фигура има такава норма. Дълги години се смяташе, че фигура с пропорции 90–60–90 е идеална. Кой е измислил тази норма? Уместно ли е днес? Нека да го разберем заедно!

90–60–90 - Наистина идеален ли е?

Всъщност тези пропорции са по-скоро начин за стандартизация в модния свят. Жени, които няма да отидат на подиума, в такива размери да се стремят към абсолютно нищо.

Кога се появиха тези параметри

С активното развитие на телевизионната и видеорекламата в края на 20 век стана ясно, че в кадъра човешкото тяло изглежда малко повече, отколкото в действителност . В опит да коригират подобна измама на визията и да постигнат изключителна привлекателност на моделите, дизайнерите се насочиха към малък трик. Започнаха да се отправят специални искания към момичетата от модната индустрия, основната от които беше крехка миниатюрна фигура.

Предимството на тази иновация беше удобството на производството. Правенето на костюми за следващото модно ревю е много по-лесно, ако не мислите за размера .

Митът за Мерилин Монро

Защо в модела бяха избрани тънки момичета, е разбираемо. Но защо точно 90–60–90?

Версията за произхода на засилен интерес към прословутия идеал беше популярността на звездата от 60-те Мерилин Монро.

Вкусната фигура на идола от онова време точно отговаряше точно на споменатите по-горе пропорции. Но трябва да се има предвид, че ръстът на дивата е бил само 166 cm.

По-високите момичета обаче не се притеснявали особено. Всички искаха да бъдат толкова красиви, колкото любимата Мерилин! И така, те искаха да имат еднакви форми и размери.

Има ли модели 90-60-60?

Най-интересното е, че освен самата Монро, никой не съвпада точно с общоприетите характеристики.

Важно! Много известни личности могат да се похвалят със съблазнителна фигура, еластичен корем и обемни форми, но не и 90-60-60.

Най-близките параметри могат да се видят в такива известни красавици като:

  • Моника Белучи (92–62–92);

  • Пенелопе Крус (89–62–92);

  • Наоми Кембъл (86–61–86);

  • Стефани Сиймор (85–58–85).

Както можете да видите, никой от тях не отговаря на „златния стандарт“ на красотата. Но в същото време всеки има армия от фенове и много заслуги. Телата им изглеждат перфектно, дори без точно съответствие с размерите на любимите им модни дизайнери.

Коя фигура днес се смята за идеална

За щастие, съвременните момичета все повече мислят за здравето си, отколкото за каквито и да е сантиметри.

Важно! Нарастващата популярност на позитивизма на тялото и появата на плюсови модели на подиумите показват, че идеалите отново се променят.

Основното е, че този път хората не изпадат в нови крайности.

Как се определят пропорциите

Диетолозите казват, че за всеки човек е възможно да се изчислят конкретни стойности за обиколката на бедрата, талията, гърдите, а също и цялото телесно тегло, което ще бъде нормално в неговия случай.

Това не е толкова трудно, колкото изглежда. За да разберете оптималното тегло, трябва да извадите 100 см от стойността на растежа и още 10% от получената стойност.

Help. Талията, чийто размер е от 60 до 70% от обема на бедрата, е знак за пропорционална цифра. Допълнително условие: обемът на гърдите и бедрата трябва да бъде приблизително равен.

Различни идеали на фигури за различни страни

В исторически план културата и обичаите на отделни части на света са много различни една от друга. Представителите на различни нации имат свои собствени идеи за женската красота.

Азия

Азиатските момичета се стремят да бъдат максимално дребни и крехки. Освен това в някои страни хубаво лице се цени най-много, а в други те придават особено значение на тънката шия.

Европа

Те обичат хармонията тук. Не е необходимо да имате малък ръст, но е желателно да имате тонизирано тяло!

Така италианците се стремят да демонстрират тънка талия, а Холандия - дълги тънки крака.

Африка

В Африка жените не спазват строги диети, за да поддържат форма. Жителите на тези места от раждането имат удивително чувство за пропорция, което не позволява прекалено много да се хранят. Освен това техният начин на живот задължава винаги да бъдат в движение.

Америка

Но американците ценят както талията на оса, така и великолепните форми. Мечтата на всяко момиче тук е фигура на часовници. Особено успешен е в този жител на Перу и Мексико.

Красотата на всяка жена е в нейната личност.

Идеалните 90–60–90 избледняват на заден план и не означават много дори в модната индустрия. Следователно, да полудяваме в името на някои номера отдавна няма смисъл!