Домашна тврдина со стап за отворено СТЕМ

Кога бевте дете, дали некогаш се обидовте да изградите тврдини со стапови во шумата? Се обложувам дека никој не помислил да го нарече инженерство на отворено или STEM на отворено, но навистина е одличен и забавен проект за учење за деца. Плус, изградбата на тврдина со стап ќе ги извлече сите {и мајки и татковци} надвор и да ја истражуваат природата. Овој месец сме домаќини на 31 Days of Outdoor STEM со нови идеи секој ден и нова тема за почеток секоја недела. Минатата недела беа научни проекти на отворено, а оваа недела беа инженерски проекти на отворено. Придружете ни се!

ИНЖЕНЕРСТВО НА ОТВОРЕН: ГРАДЕЊЕ НА ТРЕДИНИ ЗА ЧИВНИЦИ

ПРИДОБИВКИТЕ ОД ГРАДЕЊЕ НА ЧЕСКИ ТРЕДИНИ

Ние не Немам шуми или шума во дворот, но мојот сопруг порасна со одлично шумско игралиште. Кога бевме излезени во Вирџинија минатиот месец, мојот сопруг ја искористи совршената можност да му ја пренесе уметноста на градење тврдини со стапчиња на нашиот син. Очигледно, потребна ви е одредена средина за градење тврдини со стапчиња, но ако имате можност, тоа е одлична идеја за инженерство на отворено STEM! Има толку многу идеи за едноставни STEM проекти во затворени простории и на отворено што треба да ги правите со вашите деца!

ШТО УЧАТ ДЕЦАТА ОД ГРАДЕЊЕ НА СТРОВИ?

Се сеќавате дека реков дека градењето тврдини со стапови беше одлична STEM активност? Што е СТЕМ? СТЕМ е наука, технологија, инженерство и математика. Прочитајте за STEM овде за да видите како точно е изградбата на тврдина со стапза СТЕМ!

ДИЗАЈНИРАЊЕ/ВЕШТИНИ ЗА ПЛАНИРАЊЕ. Кое е најдоброто место/локација за изградба на тврдина со стап. Каква форма треба да биде? Колку ќе биде висок или широк? Колку ѕидови треба да има? Кои материјали може да се користат? Дали има голема карпа или дрво што може да се користи.

Најдовме интересна област која имаше големи карпи и дрво што се покажаа како многу корисни. Имаше и многу соборени гранки од дрвја и мали дрвја за работа.

ГРАДЕЊЕ ВЕШТИНИ . Дали му треба основа? Како ќе се состават материјалите? Теи-пи стил или стил на Линколн лог? Или некој друг стил? Наоѓање на вистинските парчиња: иста должина, иста големина, премногу закривени. Многу можности. Како да ги поставиме на место? Колку ни се потребни?

Мојот сопруг му покажа на син ми како да најде гранки со слична големина што би можеле да ги искористиме за да изградиме стил на Линколн Лог. Наизменично поставувајќи гранки помеѓу трите ѕидови што ни беа потребни, така што сите тие се меѓусебно поврзани за да формираат силна тврдина со стап. Сите уживавме и ги ловевме вистинските гранки и најдовме задоволство да наоѓаме нови за употреба. . Како да го промениме дизајнот ако ѕидот постојано паѓа? Дали ни требаат подолги гранки, поправи гранки? Дали гранките на врвот се дебели за да останат балансирани на потенките гранки кои се под нив. Дали ни треба повеќестабилна основа? Дали го градиме премногу високо? Дали треба да биде пошироко или потесно?

Кога нешто не функционира како што сте планирале, тоа не е неуспех. Тоа е неверојатна шанса да ги искористите вашите вештини за решавање проблеми и да откриете нов или подобар начин да ја изградите вашата тврдина со стап. Некои од нашите гранки беа прекратки од едната страна, а едната беше многу крива што правеше се да се ниша.

Совршено место за дружење во топол ден, тврдина што ја изградивте!

ЌЕ СЕ СЕЌАТУВААТ ДА ГИ ИЗГРАДАТ ТРЕДИНИЦИТЕ СО ВАС!

Изградбата на тврдина со стап е одлично искуство што децата и семејствата можат да го направат заедно. Имавме експлозија и беше окупирана цело попладне за целосно семејно време на отворено без екран. Од суштинско значење за децата е да ја истражуваат природата, да се нурнат во сè што таа има да понуди и да ги истражат сите можности што ги нуди. Овој месец на идеи за стебла на отворено се однесува токму на тоа, излегување надвор и експериментирање или истражување!

ИЗГРАДЕТЕ СТРИК ЗА ИНЖЕНЕРСТВО НА ОДВОРЕН

ОБИЗУВАЈТЕ ГИ ДА ГИ ПРОВЕРЕТЕ СИТЕ ИДЕИ ЗА ОТВОРЕН СТЕБЛО!

ПОВЕЌЕ ИДЕИ ЗА ГРАДЕЊЕ ЕДНОСТИ КОНСТРУКЦИИ СО ДЕЦА

Скролај на врв