Laboratori i filtrimit të ujit

A mund të pastroni ujin e ndotur me një sistem filtrimi uji? Mësoni rreth filtrimit dhe bëni filtrin tuaj të ujit në shtëpi ose në klasë. Gjithçka që ju nevojitet janë furnizime të thjeshta dhe pak ujë të ndotur që mund ta përzieni vetë për të filluar. Kërkoni këshilla për ta kthyer atë në një sfidë STEM për fëmijët më të rritur. Merrni udhëzimet e printueshme dhe filloni! Ne i duam projektet argëtuese dhe praktike STEM për fëmijët!

Si të filtroni ujin

Departamentet tona lokale të ujit përdorin shumë metoda të ndryshme për të na dhënë ujë të pijshëm të sigurt dhe filtrimi është vetëm një prej tyre. Sistemet e filtrimit përdorin shumë shtresa ose filtra të ndryshëm, si qymyri, rëra, fibrat, madje edhe bimët.

Filtrimi i ujit është procesi i heqjes ose reduktimit të grimcave, baktereve, algave, viruseve dhe ndotësve të tjerë për të prodhuar ujë të sigurt dhe të pastër.

Ky laborator i filtrimit të ujit më poshtë përdor filtra kafeje dhe topa pambuku për të filtruar ujin tuaj të ndotur. Sa të pastër mund ta merrni ujin tuaj? Le ta zbulojmë!

SHËNIM: Është e rëndësishme të ndani me studentët ose fëmijët tuaj se filtrat e ujit që bëni sot nuk do të heqin TË GJITHA papastërtitë (si bakteret) nga uji, por është një paraqitje e mirë vizuale se si funksionon filtrimi i ujit.

Çfarë është uji i ndotur?

Uji i ndotur mund të gjendet kudo për shkak të mbeturinave që hidhen në tokë që udhëtojnë nëpër kanalet e stuhive, lumenjtë, liqenet dhe oqeanet. Vajderdhjet dhe mbeturinat nga varkat mund të shkaktojnë probleme të mëdha në oqeane.

Rrjedhja e ujërave të stuhisë është gjithashtu një tjetër ndotës i ujit. Uji i ndotur është i pasigurt për t'u pirë dhe vdekjeprurës për bimët dhe kafshët që kanë nevojë për ujë për të mbijetuar. Edhe të mësosh për ciklin e ujit është i rëndësishëm!

Këshilla e projektit: Shëtisni dhe mblidhni çdo pleh që gjeni gjatë rrugës në një qese. Kur të ktheheni në shtëpi mbushni një kavanoz të madh me ujë dhe shtoni plehrat. Mbyllni kapakun dhe shikoni se çfarë ndodh.

⭐️ Sigurohuni që është e sigurt ta bëni këtë në zonën tuaj, vishni veshje mbrojtëse dhe lani duart mirë më pas.

Bëni atë një projekt Panairi shkencor

Projektet shkencore janë një mjet i shkëlqyer për fëmijët më të rritur për të treguar atë që dinë për shkencën! Plus, ato mund të përdoren në mjedise të ndryshme, duke përfshirë klasat, shkollën në shtëpi dhe grupet.

Fëmijët mund të marrin gjithçka që kanë mësuar duke përdorur metodën shkencore, duke deklaruar një hipotezë, duke krijuar variabla dhe duke analizuar dhe paraqitur të dhëna.

Dëshironi ta ktheni këtë aktivitet të filtrit të ujit në një projekt të mrekullueshëm të panairit shkencor? Shikoni këto burime të dobishme.

 • Këshilla për projektin shkencor nga një mësues
 • Idetë e bordit të panairit shkencor
 • Projektet Easy Science Fair

Dëshironi ta ktheni atë në një sfidë STEM ? Shihni më poshtë për sugjerime dhe pyetje shtesë për të bërë.

FILTRIM FALAS UJITMËSIM PROJEKTI!

Sugjerime për ta kthyer këtë aktivitet në një sfidë STEM

Të sigurohen nxënësve materiale të ndryshme filtri, duke përfshirë filtra kafeje dhe topa pambuku, zhavorr akuariumi (magazina kafshësh shtëpiake), rërë, gurë të madhësive të ndryshme dhe çfarëdo tjetër që dëshironi të shtoni!

T IP: Një nga çelësat për të arritur ujë më të pastër me modelin tuaj të filtrit është të ngadalësoni rrjedhën e ujit nëpër materiale të ndryshme . Çfarë kombinimi materialesh do të lejojë që uji të rrjedhë ngadalë?

Pyetje për të bërë:

 • A ka rëndësi radha e materialeve? Pse ose pse jo? (Udhëzim, përgjigjja është po!)
 • A filtrojnë materiale të ndryshme grimca më të vogla apo grimca më të mëdha?
 • A bëhet uji më i pastër nëse e kaloni nëpër filtër më shumë se një ose dy herë?
 • Çfarë sugjerime të tjera keni për filtrimin e ujit?

Aktiviteti i filtrimit të ujit

SHËNIM: Kjo metodë e përdorimit të filtrave të orizit, kafesë, dhe topat e pambukut janë NUK TË SIGURT për t'u pirë, por do t'ju japë një ide se si funksionon filtrimi i ujit.

FURNIZIMET:

 • shishe me ujë ose sode ( kapaku i hequr)
 • Gërshërë
 • Filtra kafeje
 • Flastik gome
 • Topa pambuku
 • Oriz (opsionale: përdorni zhavorr akuariumi ose rërë në vend të tyre )
 • Papastërti
 • Ujë
 • Kavanoz ose filxhan i pastër (në fund të filtrit)
 • peshqir letre

UDHËZIME:

HAPI 1: Prisni pjesën e poshtme të sajshishe uji. Forma e pjesës së prerë duket si një hinkë kur e vendosni me kokë poshtë në kavanoz.

HAPI 2: Përzieni një filxhan papastërtie me një filxhan ujë, përzieni dhe lëreni të qëndrojë për 5 minuta . Mund të shtoni gjethe të thërrmuara, të ngordhura dhe degëza të vogla për grimca më të mëdha.

HAPI 3: Thërrmoni një filtër kafeje dhe futeni në pjesën e sipërme të shishes tuaj të ujit.

HAPI 4: Tani vendosni 6 topa pambuku sipër kësaj.

HAPI 5: Hidhni një filxhan oriz në shishe.

HAPI 6: Vendosni një filtër tjetër kafeje rreth pjesës së sipërme të shishes dhe fiksojeni me një brez gome.

HAPI 7: Tani vendoseni shishen në një gotë, nga lart-poshtë dhe derdhni kombinimin tuaj me ujë të papastër në shishe.

Kushtojini vëmendje procesit të filtrimit dhe krahasoni para dhe pas! A e bëri mirë filtrimin e papastërtisë?

HAPI 8: Rifiltrojeni ujin disa herë dhe mbani shënime ose bëni fotografi të pamjes së ujit çdo herë.

A mund ta ridizajnoni filtrin me materiale të ndryshme filtrimi për të bërë një punë më të mirë?

Burime më të dobishme shkencore

Këtu janë disa burime për t'ju ndihmuar të prezantoni shkencën në mënyrë më efektive me fëmijët ose studentët tuaj dhe të ndjehen të sigurt kur paraqesin materiale. Do të gjeni artikuj të dobishëm falas të printueshëm kudo.

 • Praktikat më të mira shkencore (siç lidhet me metodën shkencore)
 • Fjalori shkencor
 • 8 Libra shkencorë përFëmijët
 • Gjithçka rreth shkencëtarëve
 • Lista e furnizimeve shkencore
 • Mjetet shkencore për fëmijë

Gjëra më argëtuese për të ndërtuar

Ndërtimi një termometër DIY.

Bëni topin tuaj ajror të bërë vetë dhe hidhni disa domino.

Bëni një xham zmadhues të bërë vetë.

Ndërtoni një busull dhe gjeni se cila mënyrë është e vërtetë veri.

Ndërtoni një makinë të thjeshtë me vidë Arkimedi që funksionon.

Bëni një helikopter letre dhe eksploroni lëvizjen në veprim.

Ndërtoni një anijeSi të bëni një mulli me erëNdërtoni një satelitBëjeni një libërNdërtoni një hovercrafthedhës aeroplani

zhyteni në shkencën e tokës për fëmijë

Shikoni këtë shumëllojshmëri fantastike të projekteve të Shkencës së Tokës për fëmijë, nga oqeanet te shkëmbinjtë te retë dhe atmosfera.

Lëviz në Krye