Qendrat Shkencore Parashkollore

A keni vënë re se fëmijëve u pëlqen të eksplorojnë dhe janë gjithashtu kureshtarë të natyrshëm? Detyra jonë si "mësues", pavarësisht nëse kjo do të thotë prindër, mësues të shkollës apo kujdestarë është t'u ofrojmë atyre mënyra kuptimplota për të zbuluar dhe eksploruar botën përreth tyre. Një qendër shkencore parashkollore ose tavolinë zbulimi argëtuese është e mrekullueshme për t'i angazhuar fëmijët me aktivitete të thjeshta STEM në shtëpi ose në klasë!

MËNYRA ZËFTUESE PËR TË NGRITUR QENDRËN E SHKENCAVE PARASHKOLLORE

PSE ËSHTË E RËNDËSISHME TË KESH NJË QENDËR SHKENCORE?

Një qendër shkencore ose tavolinë zbulimi për fëmijët e vegjël është një mënyrë e shkëlqyer që fëmijët të hetojnë, vëzhgojnë dhe eksplorojnë interesat e tyre me ritmin e tyre . Këto qendra ose tavolina zakonisht mbushen me materiale të përshtatshme për fëmijët që nuk kanë nevojë për mbikëqyrje të vazhdueshme nga të rriturit.

Një qendër shkencore mund të ketë një temë të përgjithshme ose specifike në varësi të sezonit aktual, interesave ose planeve mësimore! Zakonisht, fëmijëve u lejohet të eksplorojnë atë që i intereson dhe të vëzhgojnë dhe eksperimentojnë pa aktivitete të drejtuara nga të rriturit.

Këtu janë disa përfitime kryesore të një qendre shkencore! Gjatë përdorimit të një qendre shkencore, fëmijët janë…

 • Mësojnë se si të përdorin një shumëllojshmëri mjetesh të përditshme shkencore
 • Randisin dhe klasifikojnë materiale të ndryshme dhe vëren karakteristikat që i dallojnë objektet
 • Matja duke përdorur mjete matëse jo standarde të tilla si kube unifix ose një peshore, por mund të përfshijë gjithashtu përdorimin evizore për matje standarde
 • Ndërtimi, inxhinieri dhe ndërtimi me materiale të ndryshme ndërsa mësoni për monumentet e famshme, urat dhe strukturat e tjera
 • Duke vëzhguar dhe ekzaminuar objektet dhe shikoni se ku përshtaten në botë
 • Vizatimi i asaj që ata shohin përmes mbledhjes së të dhënave dhe analizimit të asaj që po ndodh
 • Bërja e parashikimeve për atë që do të ndodhë (A do të fundoset apo do të notojë? A është magnetike?)
 • Të flasim dhe të ndajmë me bashkëmoshatarët për atë që po shohin dhe bëjnë
 • Zgjidhja e problemeve dhe duke punuar me idetë e tyre
 • Të entuziazmoheni për të mësuar më shumë dhe për të mësuar më shumë

IDETË E QENDRAVE TË SHKENCAVE PARASHKOLLORE

Kategoritë për qendrat shkencore parashkollore ndryshojnë nga shkenca fizike në shkencën e jetës deri te shkencat e Tokës dhe Hapësirës. Temat klasike përfshijnë ciklet e jetës, si rriten bimët ose pjesë të një bime, motin, farat, hapësirën, gjithçka rreth meje, shkencëtarët

Një hyrje argëtuese në një tabelë shkencore mund të jetë krijimi i një "shkence Qendra e veglave me kartat e imazhit më poshtë, veshjet e laboratorit, syzet mbrojtëse, vizoret, syzet zmadhuese, epruvetat plastike, peshoren dhe një sërë objektesh për të vëzhguar, ekzaminuar dhe matur!

Sigurohuni për të nxjerrë sa më shumë libra me figura që të jetë e mundur për temën e zgjedhur të qendrës shkencore për t'i pasur në dispozicion. Një nga punët e një shkencëtari është të hulumtojë se çfarë po studion!

DINOSAURËT

Këtu është me temën tonë të dinosaurëvetabela e zbulimit për të shkuar me një njësi për çfarë tjetër, dinosaurët! Aktivitete të thjeshta dhe të hapura, praktike për t'i eksploruar dhe zbuluar fëmijët.

SHIKON GJITHASHTU: Aktivitetet e dinosaurëve për parashkollorët

5 Senses

Krijoni një tabelë zbulimi me 5 shqisat që i lejon fëmijët të eksplorojnë 5 shqisat e tyre {shija duhet të mbikëqyret} me ritmin e tyre! Aktivitetet me 5 shqisa janë të këndshme për t'i futur parashkollorët me praktikën e thjeshtë të vëzhgimit të botës rreth tyre.

FALL

Një tabelë e thjeshtë e aktiviteteve të vjeshtës për lojën dhe të mësuarit ndijor praktik! Kaq e lehtë dhe plot mundësi të mrekullueshme mësimi për fëmijën tuaj.

TEMA E FERMËS

Ka kaq shumë aspekte interesante për jetën në fermë nga mbjellja dhe korrja e deri te makinat e ndryshme të përdorura. Këtu kemi krijuar një qendër shkencore praktike me një temë ferme.

LIGHT

Krijoni një tabaka të lehtë shkencore në qendrën tuaj për të eksploruar dritën, prizmat dhe ylberët me pajisje të thjeshta që inkurajojnë edhe pak art.

NATYRA

Shkenca është argëtuese edhe jashtë! Shikoni se si kemi ngritur një zonë në natyrë për zbulimin e shkencës dhe natyrës .

MAGNETS

Ngritja e një qendre magnetike pa rrëmujë është një mënyrë e shkëlqyer për t'u përgatitur për një grup fëmijësh që përdorin materialet. Rrëmuja është plotësisht e kontrolluar, por mësimi nuk është!

Një tjetër mundësi për të eksploruar magnet është tabela jonë e zbulimit të magnetit, e cila u lejon fëmijëve të eksplorojnëmagnete në mënyra të ndryshme.

XHAM ZMATUESE

Një xham zmadhues është ndër mjetet më të mira shkencore të mësimit të hershëm që mund t'i japësh një shkencëtari të ri. Provoni një tavolinë zbulimi me xham zmadhues në qendrën tuaj shkencore dhe shikoni aftësitë e vëzhgimit!

LUAJ PËR PASQYRË

Fëmijët e vegjël duan të luajnë me pasqyra dhe të shikojnë reflektimet, prandaj pse të mos krijoni një temë pasqyre qendër shkencore?

MATERIALE TË RICIKLUARA

Do të jeni të emocionuar kur të dini se mund të bëni shumë aktivitete STEM me materiale të ricikluara! Thjesht vendosni një kuti me materiale të riciklueshme dhe disa sfida të thjeshta STEM të printueshme.

ROCKS

Fëmijëve u pëlqejnë gurët. Djali im e bën këtë, dhe një qendër shkencore e eksplorimit të shkëmbinjve është e përkryer për duart e vogla!

SI TË KRIJOHET NJË LABOR SHKENCOR

Për më tepër, nëse doni të krijoni një laborator të thjeshtë shkencor, shikoni se si ne e bëmë tonën dhe me çfarë lloj furnizimesh e mbushëm edhe ne!

MË SHUMË IDE PARASHKOLLORE

 • Eksperimente shkencore parashkollore
 • Aktivitetet parashkollore të Ditës së Tokës
 • Aktivitete të bimëve
 • Libra parashkollor & Aktivitetet e librit
 • Aktivitetet e motit
 • Aktivitetet hapësinore

Klikoni në foton më poshtë për të parë mijëra ide të shkëlqyera shkencore.

Lëviz në Krye