Што е инженер - мали канти за мали раце

Научник или инженер? Дали се исти или различни? Дали тие се преклопуваат во одредени области, но ги прават работите поинаку во други области ... апсолутно! Плус, вашето дете не мора да избира, тие можат да бидат и двете. Прочитајте за некои од разликите подолу. Проверете и некои од нашите најдобри ресурси за да започнете со инженерство на која било возраст.

ШТО Е ИНЖЕНЕР?

НАУЧНИК Vs. ИНЖЕНЕР

Дали научникот е инженер? Дали инженерот е научник? Може да биде многу збунувачки! Честопати научниците и инженерите работат заедно за да решат проблем. Можеби ќе ви биде тешко да разберете колку се слични, а сепак различни.

Еден начин да се размисли за ова е дека научниците често започнуваат со прашање. Ова ги наведува да го истражуваат природниот свет и да откријат ново знаење. Научниците сакаат да работат во мали чекори за полека да го дополнат нашето разбирање.

Од друга страна, инженерите може да започнат со конкретниот проблем и да применат познати решенија за овој проблем. Инженерите традиционално сакаат да знаат како и зошто функционираат работите затоа што тогаш тие можат да го применат тоа знаење за решавање на практични проблеми.

И научниците и инженерите се подеднакво важни. Но, постои значително преклопување помеѓу науката и инженерството. Ќе најдете научници кои дизајнираат и конструираат опрема и инженери кои прават важни научни откритија. И двајцата постојано гледаат да го подобрат она што го работат.

Кога се сведува на тоа, како и научниците, инженерите се едноставно љубопитни луѓе! Најголемата разлика помеѓу научник и инженер едноставно може да биде нивната образовна позадина и она што од нив се бара да направат. Љубопитноста и длабокото основно познавање на науката, технологијата и математиката се од витално значење и за научниците и за инженерите.

Што е научник?

Сакате да дознаете повеќе за тоа што прават научниците? Погрижете се да прочитате сè за што е научник вклучувајќи ги 8-те најдобри научни и инженерски практики и специфичниот наука речник . Потоа продолжи и создади научнички лаптоп !

ПРОЦЕС НА ИНЖЕНЕРСКИ ДИЗАЈН

Инженерите често следат процес на дизајнирање. Постојат различни процеси на дизајнирање, но секој од нив ги вклучува истите основни чекори за идентификување и решавање на проблемите.

Пример за процесот е „прашај, замислувај, планирај, создавај и подобрувај“. Овој процес е флексибилен и може да се заврши по кој било редослед. Дознајте повеќе за Процесот на инженерско дизајнирање .

ИНЖЕНЕРСКИ КНИГИ ЗА ДЕЦА

Понекогаш најдобриот начин да се воведе STEM е преку живописна илустрирана книга со ликови на кои вашите деца можат да се поврзат ! Проверете ја оваа фантастична листа на инженерски книги кои се одобрени од наставниците и подгответе се да предизвикате љубопитност и истражување!

ИНЖЕНЕРСКИ ВОКАБ

Размислувајте како инженер! Зборувај како инженер!Однесувајте се како инженер! Започнете ги децата со листа на вокабулар што воведува некои прекрасни инженерски термини . Погрижете се да ги вклучите во вашиот следен инженерски предизвик или проект.

Забавни ИНЖЕНЕРСКИ ПРОЕКТИ КОИ ДА СЕ ПРОБАТЕ

Не читајте само за инженерството, продолжи и пробај еден од овие 12 фантастични инженерски проекти! Секој од нив има инструкции за печатење кои ќе ви помогнат да започнете.

Постојат два начини на кои можете да го направите тоа. Следете ги инструкциите чекор-по-чекор ако ви треба повеќе насоки. Алтернативно, презентирајте ја темата за инженерство како предизвик и видете што ќе смислат вашите деца како решение!

Зграби го овој БЕСПЛАТЕН календар за инженерски предизвик денес!

ПОВЕЌЕ СТЕМ ПРОЕКТИ ЗА ДЕЦА

Инженерството е еден дел од STEM, кликнете на сликата подолу или на врската за многу повеќе прекрасни STEM активности за деца .

Скролај на врв