Силен предизвик за шпагети СТЕМ - Мали канти за мали раце

Ова е одличен STEM предизвик и за малите деца и за постарите! Истражете ги силите и што го прави силен мостот за шпагети. Извадете ги тестенините и тестирајте ги нашите дизајни на мостот за шпагети. Кој ќе има најмногу килограми? Имаме уште многу лесни STEM активности за да ги испробате!

ПРОЕКТ ЗА МОСТ ЗА ШПАГЕТИ ЗА ДЕЦА

КОЛКУ СЕ СИЛНИ ШПАГЕТИ?

Што го прави силен мостот за тестенини? Вашите тестенини за шпагети се под одредени сили кога ја држат тежината; компресија и напнатост.

Ајде да погледнеме како функционира мостот. Кога автомобилите возат преку мост, нивната тежина се турка надолу на површината на мостот, предизвикувајќи мостот малку да се свитка. Ова ги става силите на напнатост и компресија на материјалите во мостот. Инженерите треба да го дизајнираат мостот за да се уверат дека е доволно силен за да се справи со овие сили.

Кој дизајн на мост за шпагети ќе има најголема тежина? Добијте го нашиот бесплатен проект STEM предизвик за печатење подолу и тестирајте ги вашите идеи денес!

КЛИКНЕТЕ ТУКА ЗА ДА ГО ДОБИЕТЕ БЕСПЛАТНИОТ ПРЕДИЗВИК ЗА СИЛНИ СТЕМКИ НА ШПАГЕТИ!

ЕКСПЕРИМЕНТ ЗА СИЛА НА ШПАГЕТИ

ПОРАБОТКИ:

  • Тестенини за шпагети
  • Ластички
  • Купа од книги
  • Шолја
  • Стринг
  • Штегач за хартија
  • Мармери

ИНСТРУКЦИИ:

ЧЕКОР 1: Направете две дупки во шолјата и поврзете се со конецот.

ЧЕКОР 2: Свиткајте ја штипката и прикачете ја на врвката такаја држи тежината на вашата чаша.

ЧЕКОР 3: Создадете два купишта книги кои се доволно високи за да ја држат вашата чаша од земја.

ЧЕКОР 4: Ставете една неварена тестенина за шпагети преку јазот помеѓу вашиот куп книги и потоа прикачете ја вашата чаша на неа. Дали парче шпагети е доволно силно за да ја задржи тежината на чашата?

ЧЕКОР 5: Сега додавајте по еден мермер и набљудувајте ги шпагетите. Колку џамлии држеше пред да се скрши?

ЧЕКОР 6: Сега соберете 5 прамени шпагети и закачете ги со гумени ленти. Повторете го истиот експеримент. Колку џамлии може да собере сега?

ПОВЕЌЕ ЗАБАВНИ ПРЕДИЗВИЦИ СТИМУ

Предизвик со сламени чамци – Дизајнирајте брод направен од ништо друго освен сламки и лента и видете колку предмети може да собере пред да потоне.

Spaghetti Marshmallow Tower – Изградете ја највисоката кула за шпагети која може да ја задржи тежината на џамбо бел слез.

Хартиени мостови – Слично на нашиот силен предизвик за шпагети. Дизајнирајте хартиен мост со превиткана хартија. Кој од нив ќе собере најмногу монети?

Предизвик со синџир на хартија STEM – Еден од наједноставните STEM предизвици досега!

Предизвик за капка јајце – Креирај ваши сопствени дизајни за да го заштитите вашето јајце од кршење кога ќе го испуштите од височина.

Силна хартија – Експериментирајте со виткање хартија на различни начини за да ја тестирате нејзината сила и дознајте кои форми ја прават најсилнатаструктури.

Marshmallow Toothpick Tower – Изградете ја највисоката кула користејќи само бел слез и чепкалки за заби.

Penny Boat Challenge – Дизајнирајте едноставен чамец со лимена фолија , и видете колку пени може да држи пред да потоне.

Gumdrop B ridge – Изградете мост од капки и чепкалки за заби и видете колку тежина може да издржи .

Cup Tower Challenge – Направете ја највисоката кула што можете со 100 хартиени чаши.

Paper Clip Challenge – Земете еден куп клипови за хартија и направи синџир. Дали клиповите се доволно силни за да ја задржат тежината?

Предизвик Paper BridgeStrong Paper ChallengeSkelton BridgePenny Boat ChallengeEgg Drop ProjectDrops Of Water On A Penny

ПРЕДИЗВИК ЗА ДИЗАЈН НА МОСТ НА ШПАГЕТИ ЗА ДЕЦА

Кликнете на сликата подолу или на врската за позабавни СТЕМ предизвици за деца.

Скролај на врв