Експеримент со замрзнување вода - Мали канти за мали раце

Вие сакате едноставни научни експерименти? ДА!! Па, еве уште еден што децата сигурно ќе го сакаат! Истражете ја точката на замрзнување на водата и дознајте што се случува кога ќе замрзнете солена вода. Се што ви треба се чинии со вода и сол. Ние ги сакаме лесните научни експерименти за деца!

ЕКСПЕРИМЕНТ ЗА ЗАМРЗНУВАЊЕ СОСОЛЕНА ВОДА

НАУКА ЗА ДЕЦА

Овој едноставен експеримент за замрзнување вода е одличен за да дознаете за температурата на замрзнување на вода, и како тоа се споредува со солената вода.

Нашите научни експерименти имаат на ум вас, родителот или наставникот! Лесно се поставува, брзо се прави, за повеќето активности ќе бидат потребни само 15 до 30 минути за да се завршат и се многу забавни! Плус, нашите списоци со набавки обично содржат само бесплатни или евтини материјали што можете да ги набавите од дома.

Проверете ги нашите омилени хемиски експерименти и физички експерименти!

Земете малку сол и чинии со вода, (Предлог – следете го овој експеримент со нашиот експеримент за топење мраз) и истражете како солта влијае на замрзнувањето точка на вода!

КОРИСТЕЊЕ НА НАУЧНИОТ МЕТОД

Научниот метод е процес или метод на истражување. Идентификуван е проблем, се собираат информации за проблемот, се формулира хипотеза или прашање од информацијата и хипотезата се става на тестирање со експеримент за да се докаже или побие нејзината валидност. Звучи тешко…

Што во светот значи тоа?!? Научнотометодот едноставно треба да се користи како водич за да помогне во водењето на процесот.

Не треба да се обидувате да ги решавате најголемите научни прашања во светот! Научниот метод е сè за проучување и учење работи околу вас.

Додека децата развиваат практики кои вклучуваат креирање, собирање податоци, оценување, анализа и комуникација, тие можат да ги применат овие вештини за критичко размислување во секоја ситуација. За да дознаете повеќе за научниот метод и како да го користите, кликнете овде.

Иако научниот метод изгледа како да е само за големи деца...

Овој метод може да се користи со деца од сите возрасти! Водете неврзан разговор со помладите деца или направете поформален запис во тетратка со постарите деца!

Кликнете овде за да го добиете вашиот научен проект за замрзната вода што може да се печати!

ЕКСПЕРИМЕНТ СО ЗАМРЗНУВАЊЕ НА ВОДА

Сакате повеќе експерименти со вода? Проверете 30 забавни експерименти со вода!

ПОРЕД:

  • 2 чинии
  • Вода
  • Сол
  • Лажичка

УПАТСТВА:

ЧЕКОР 1: Обележете ги чиниите „Чаша 1“ и „Чаша 2“.

ЧЕКОР 2: Измерете 4 чаши вода за секој сад.

ЧЕКОР 3: Додадете 2 лажици сол во садот 2, по малку, мешајќи додека одите.

ЧЕКОР 4: Ставете ги двата сада во замрзнувачот, проверете ги чиниите по еден час за да видите како се промениле.

Изборно - користете термометар за да ја измерите водата во двата чинии.

ЧЕКОР5: Повторно проверете ги по 24 часа. Што забележувате?

ТОЧКА НА ЗАМРЗНУВАЊЕ НА ВОДАТА

Точката на замрзнување на водата е 0° Целзиусови / 32° Фаренхајти. Но, на која температура замрзнува солената вода? Ако има сол во водата, точката на замрзнување е помала. Колку повеќе сол има во водата, толку пониска ќе биде точката на замрзнување и толку подолго ќе и треба на водата да замрзне.

Што се случува кога водата ќе замрзне? Кога свежата вода замрзнува, молекулите на водата од водород и кислород се врзуваат заедно и формираат мраз. Солта во водата го отежнува поврзувањето на молекулите со структурата на мразот; во основа солта им пречи на молекулите, блокирајќи ги да се спојат со мразот. Ова е пример за физичка промена!

Исто така, погледнете ги нашите експерименти за состојбата на материјата!

Затоа на солената вода и е потребно подолго време да замрзне . Тоа е, исто така, зошто солта понекогаш се користи на заледените патишта за да се забави замрзнувањето и да се направат побезбедни за возење.

ПОВЕЌЕ ЗАБАВНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ КОИ ДА СЕ ОБИДЕТЕ

Направете лебдечки цртеж со нашиот експеримент со маркер за суво бришење .

Раздува балон само со сода и сол во овој експеримент со газиран балон.

Направете домашна светилка од лава со сол.

Дознајте за осмозата кога ќе ја пробате оваа забава Експеримент со компир осмоза со децата.

Истражете го звукот и вибрациите кога ќе го испробате овој забавен експеримент со прскање со танцување.

Зграби малку џамлии за да ги користиш со овој лесенексперимент со вискозност.

ЕКСПЕРИМЕНТ СО ЗАМРЗНАТА ВОДА ЗА ДЕЦА

Кликнете на сликата подолу или на врската за повеќе лесни научни експерименти за деца.

Скролај на врв