Проектни идеи за саем за наука со совети од наставници

Кога страшната документација ќе се врати дома од училиштето на вашето дете и ги прикажува претстојните проекти на саемот за наука , дали се препотувате и почнувате да се стресувате околу изборот на совршени идеи за научни проекти за да ги надминете сите останати ? Можеби брзате во продавницата за занаети или градежни материјали и ги собирате сите материјали за да започнете кога вашето дете ќе легне таа вечер. Ако речете „Да, тоа сум јас“, ве молам да ПРЕСТАНЕТЕ!

Задржете ја фер сезоната на науката едноставна

Совети од наставник по наука во раното основно училиште!

Џеки е наставник по природни науки во почетокот на основното образование и ги знае сите совети и трикови, така што Ја замолив да ги сподели своите размислувања за идеите за научни проекти!

„Сакам да ви помогнам да го отстраните стресот поврзан со оваа активност, да ја почитувате традицијата на искуството на саемот за наука и да продолжите на начин што е корисен за вашиот ученик без да го направите проектот за него“.

Содржина
 • Задржете ја сезоната на саемот за наука едноставна
 • Совети од наставник по наука во раните основни училишта!
 • Користење на научниот метод
 • БЕСПЛАТЕН саем за наука Проектен пакет!
 • Список за проверка на саемот за наука
 • Поставете прашање и изберете тема
 • Дојдете со тест
 • Разбирање на променливите
 • Наведи го процесот
 • Креирај проектен одбор за научен саем
 • Проекти за научен саем што треба да се обидат
 • Заклучок за научно истражување
 • Лесно поставување за проекти на саеми за наука

Користење на научниотМетод

Целата цел на саемот за наука е да им помогне на студентите да го покажат своето разбирање за научниот метод. Научниот метод се заснова на идејата дека студентите ќе размислуваат за научна тема и последователни прашања за кои се љубопитни и сакаат да ги истражат.

Потоа ќе работат на дизајнирање експеримент околу ова прашање и ќе набљудуваат што се случува за време на експериментот пред да извлечат заклучоци за да одговорат на нивното првобитно прашање.

Ова е слично на STEAM или Процесот на инженерско дизајнирање кон кој се движат многу држави и области според Научните стандарди на следната генерација.

Запомнете, целиот овој процес треба да го спроведе вашето дете, со НЕКОЈА ваша помош. Како наставник, можам да ви кажам десет пати од 10, и повеќе би сакал да видам работа што е навистина создадена од студенти, неуредна, погрешно напишана и ВИСТИНСКА наспроти совршената креација на Pinterest што мајката на улица штотуку ја објави на неа Инстаграм.

Затоа, еве ги моите предлози за да го поминете проектот на саемот за наука, а притоа да биде едноставен.

БЕСПЛАТЕН Проект за саеми за наука!

Овој едноставен пакет со информации ќе им помогне на вашите деца да започнат со нивниот проект за научен саем.

Science Fair Checklist

Изберете проект за кој вашето дете изразило интерес . ОВА Е НАЈВАЖНИОТ СОВЕТ ШТО МОЖА ДА ДАВАМ! Ангажирање на вашето детево овој процес ќе биде многу полесно кога тие се движечката сила зад него.

Ако сакаат да направат нешто со бонбони , нека изберат експеримент, како што е експериментот за растворање на желудникот или за одгледување гумени мечки.

Ако се заинтересирани за растенија , можеби предложете да го пробаат класичниот каранфил во обоена вода или проектот тегла за 'ртење на семето.

Освен тоа, СТАВЕТЕ ГО ЕДНОСТАВНО! Не избирајте нешто што знаете дека е нереално да го прави вашето дете врз основа на возраст, распон на внимание, распоред на семејството итн.

Најчесто, најдобрите проекти на саеми за наука потекнуваат од најосновните идеи!

Поставете прашање и изберете тема

СОВЕТ 1: Создадете листа од онолку прашања колку што можете да замислите кои се однесуваат на тема пред да се решите за точно онаа што ќе ја истражувате низ проектот. Колку повеќе толку повесело. Потоа изберете го најконкретниот и ќе имате јасни исходи.

Дојдете со тест

СОВЕТ 2: Помогнете му на вашето дете да развие начин да ги тестира своите прашања реално. Качувањето на покривот за да ги оставите работите веројатно е нереално само врз основа на безбедносните грижи.

Предложете тестови што може да се завршат во куќата или патеката, кои бараат минимални материјали и кои нема да ги преземат вашите животи подолг временски период.

Кратко и слатко, мало и едноставно.

Разбирање на променливите

Анаучниот експеримент генерално вклучува зависна и независна променлива! Не сте сигурни како да одлучите кој е кој? Можеме да помогнеме! Дознајте сè за научните променливи овде.

Научните променливи

Опишете го процесот

СОВЕТ 3: За време на спроведувањето на експериментот, водете го вашето дете преку чекорите што ги утврдиле се неопходни за да ги тестираат нивните теории и да им помогнат да го снимаат процесот на начин што ќе ја олесни пишаната компонента на крајот.

Оваа организација однапред ќе направи разлика во светот за неколку недели од сега, кога е време да се создаде конечен нацрт на нивниот извештај.

Можеби ќе му помогнете на вашето дете да запише по една или две реченици дневно во врска со неговиот експеримент. Или обидете се да снимате кратки видеа од вашето дете објаснувајќи го својот експеримент додека ги поминува чекорите.

Ова може да помогне да се отстранат дел од солзите од компонентата за пишување што ќе дојде на крајот на проектот, бидејќи тие ќе имаат докази, со свои зборови за преземените чекори, кои потоа може лесно да се напишат надолу.

Креирајте одбор за проектен саем за наука

СОВЕТ 4: Овој предлог можеби е најтешката таблета за голтање, но сепак ќе кажам: Дозволи вашето дете самостојно да ја креира таблата за презентации !

Обезбедете ги потребните материјали (хартија, маркери, двострана лента, лепак итн.) и помогнете им да ги планираат визуелните слики, но потоанека имаат во тоа . Детскиот проект треба да изгледа како проект на детето. Второодделенец никогаш не треба да оди на училиште со нешто што изгледа подготвено за саемот за средно образование!

Знам како контролен изрод колку е тешко да се дозволи тоа, но верувајте ми, се е до сопственоста и гордоста што ќе можат да ја преземат во својата работа, знаејќи дека тоа е, всушност, НИВ РАБОТА !

Ако се чувствувате виновни што не помогнавте, понудете му да ги залепите работите онаму каде што вашето дете ќе ви каже да ги ставите или да му напишете работи со молив што може да ги забележи со маркер!

Заедничката работа може да биде забавно искуство, не правете го тоа ЗА нив, ве молам!

Сакате да дознаете повеќе за тоа што да ставите на саемот за наука? Проверете ги нашите идеи за правење табла за наука!

Помогнете им на вашите деца да стекнат различни вештини преку учество на саем за наука, како што се комуникација, критичко размислување, управување со времето, интеракција со врсниците и самодоверба!

Проекти на научен саем што треба да се обидете

Сега кога имате подобра идеја за тоа како да и пристапите на оваа навидум застрашувачка задача, која се надеваме дека сега се чувствува повеќе поедноставено, би сакал да ви понудам неколку предлози за „испробаните и вистинити“ експерименти кои ќе ги ангажираат вашите студенти и ќе ви помогнат да го завршите тоа без да ве навлезе.

Фрлање авион од хартија

Преклопете разни хартиени авиони и запишете колку далеку лета секој од нивво текот на серија фрлања. Кој лета најдалеку? Зошто тој дизајн е најефикасен? Проверете некои шаблони за авиони овде .

Растење гумени мечки

Користејќи различни течности (вода, солена вода, сок, сода, итн.), набљудувајте како гумените мечки се шират или не во различни раствори и утврди зошто е тоа така. Не заборавајте да ја измерите и запишете големината на вашите гумени мечки пред и потоа! Мерете по 12 часа, 24 часа, па дури и 48 часа!

Зграпчете ја оваа бесплатна лабораторија за гумени мечки овде!

Што се случува?

Осмоза! Гумените мечки ќе се прошират во големина поради осмоза. Што е осмоза? Осмозата е способност на водата (или друга течност) да се апсорбира преку полупропустлива супстанција, а тоа е желатин. Желатинот во гумените мечки, исто така, ги спречува да се растворат, освен кога се ставаат во кисела течност, како што е оцетот.

Пловечки јајца

Овој експеримент истражува како да направете јајце да плови користејќи солена вода. Учениците можат да ја истражат количината на сол растворена во вода што ќе биде потребна за да се зголеми пловноста на јајцето и да се натера да се издигне до врвот на контејнерот. Помислете на Големото Солено Езеро во Јута! Каква одлична врска да се направи! Видете го експериментот со пловечки јајца овде.

Germ Busters Bread Mold Experiment

Користејќи неколку парчиња леб, малку патент вреќи, и две раце, откријте кои методи намиењето раце е најефективно врз основа на количината на мувла што ја растете! Дали најдобро ќе делува средство за дезинфекција на рацете? Традиционален сапун и вода? Или можеби друга нетрадиционална течност што ќе ја пробате најдобро ќе ги убие бактериите!

Алтернативно, можете да ги проверите заразените површини со лебот и да ги ставите во кеси. Лебот го триевме на iPad!

Ефектите на шеќерот врз забите

Иако вкусните, зашеќерените пијалоци не се најдобри ниту за нас ниту за нашите заби. Користејќи различни пијалоци, како што се сокови, газирани пијалоци, кафе, чај, спортски пијалоци и јајца, можеме да одредиме кои најмногу влијаат на нашето здравје на забите, а кои не се толку лоши како што мислиме!

Користевме Кока-Кола, Гаторада, ладен чај, сок од портокал, лимонада и сок од грозје за нашиот експеримент!

Тест за вкус на боја

Пробајте го овој едноставен експеримент со неколку деца или пробајте го за брз научен саемски проект. Овој експеримент за вкус на боја го поставува прашањето… Дали бојата влијае на вкусот? Земете го мини пакетот тест за вкус овде.

Тест за вкус на боја

Заклучок за научно истражување

Ако сте подготвени да се справите со научно истражување или научен саем проект, ве покривам со најдобрите совети за наставници! Преземете ги овие одлични совети и водич за научни проекти овде!

Не заборавајте да го имате на ум следново:

 • Оставете ги децата да изберат теми што ги интересираат !
 • Чувајте ги идеите за научно тестирање безбедни и реални!
 • Направетесигурно ќе останете на врвот на набљудувањата и податоците!
 • Оставете ги децата да ја состават презентацијата. Не се потребни проекти совршени од Pinterest!

Научниот проект можеби нема да изгледа совршено, но ќе биде нивна работа.

Лесно поставување за проекти на саеми за наука

Создадовме фантастичен бесплатен водич за ресурси за поставување на вашите научни проекти. Кликнете овде за да прочитате повеќе за поставување на вашиот следен проект за научен саем .

Скролај на врв